I dagsläget så slänger vi soporna utan att ägna en tanke åt vad som egentligen händer med det. Genom att intervjua Sune Eriksson, renhållningsingenjör och anställd vid Torsby kommun, så får vi en bredare förståelse för vad som händer efter att vi slängt våra sopor.

Sune förklarar att källsorteringen är viktig för att bibehålla ett hållbart samhälle. Flera material som vi slänger utan att sortera har i själva verket ett stort ekonomiskt värde eftersom det kan återanvändas inom andra områden. Här i Torsby kommun är vi väldigt duktiga på just källsorteringen, om man jämför med övriga kommuner i Värmland.
- I vissa delar är vi t.o.m i Sverigetopp, förklarar Sune. Han hänvisar till sidorna ftiab.se och el-kretsen.se, där man kan jämföra statistiken. Tabellen nedan redogör insamlingsgrad kg/person.
Målen för avfallshanteringen är praktisk, ekonomisk och miljömedveten hantering. För att avfallshantering och källsortering ska fungera bra så måste vi ha ett lättförståeligt och användarvänligt system som invånarna dessutom tycker om. Sune förklarar att några av målen för Torsby kommun är att erbjuda låga taxor och att alltid försöka vara miljömedvetna.

När det kommer till farligt avfall så har faktiskt inte Torsby några svårt förorenade områden eftersom det aldrig har funnits någon industri som arbetat med farliga kemikalier i större skalor. Sune tror å andra sidan att det farligaste avfallet finns i våra hem.
- Kemikalier som finns sedan gammalt i hemmen som ägarna inte vet vad det är kan nog sägas
vara det farligaste avfallet i Torsby.

Ett litet tips: Kolla igenom hemmen ifall ni har något farligt avfall eller gamla kemikalier stående! Om ni är osäkra på hur ert avfall ska sorteras så kan ni ta med det till återvinningscentralen och fråga personalen. De hjälper er mer än gärna! Ju fler som bryr sig om miljön och sopsorterar, desto bättre och finare blir vår omgivning.



Leave a Reply.